sadsad x
asdasd

Yavru Köpek Beslenmesi

23 Şubat 2022
Yavru Köpek Beslenmesi

YAVRU KÖPEK BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?

 

İnsan ve köpek arasındaki dostluk çok eski çağlardan beri sürmektedir. Bu durum insanlar için çok büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. Özellikle dostumuz henüz yavruysa ona en iyi bakım ve besleme koşullarını sağlamamız, sonraki yaşam sürecinde sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır.

 

Peki yavruların gelişme dönemlerini bu kadar önemli yapan nedir? Hem kediler hem de köpeklerde en hızlı büyüme dönemi, yaşamlarının ilk 3 – 6 ayı arasında gerçekleşmektedir. Bu süreçte yavruların enerji ve besin maddesi gereksinimleri de oldukça yüksektir. Örneğin büyüme dönemindeki bir yavru köpeğin kilogram ağırlık başına ihtiyaç duyduğu enerji miktarı, ergin bir köpeğe göre 1,5 – 2 kat daha fazladır. Büyüme dönemindeki yavruların tüm organ ve dokularında hızlı bir büyüme meydana gelmektedir. Söz konusu süreçteki büyüme, tüm vücutta senkronize şekilde gerçekleşmelidir. Bu sebeple büyüme döneminde gereksinimi fazla olan besin maddelerini yeterli ve dengeli düzeyde karşılayabilecek özel bir besleme programına ihtiyaç duyulmaktadır. Büyüme dönemi için özel olarak üretilen mamaların tercih edilmesi, güçlü bir bağışıklık sistemi gelişimine yardımcı olmaktadır.

 

Yavrularda sindirim sisteminin kapasitesi erginlere kıyasla küçük olduğundan, fazla miktarda mama tüketimi sağlanamamaktadır. Özellikle yetişkin köpeklerin beslenmesi için uygun olan tek öğün besleme, yavrular için genellikle uygun bir besleme şekli değildir. Gereksinim duyulan mama miktarının tüketilebileceğinden emin olmak için öğün sayısı arttırılmalıdır. Öğün sayısı ayarlandıktan sonra miktar, yer ve saat düzeni bozulmadan sabit bir besleme programı uygulanmasına özen gösterilmelidir. Beslenme düzeninde asla ani değişiklikler yapılmamalıdır. Herhangi bir değişiklik yapılması isteniyorsa bu süreç zamana yayılmalıdır. Bilinçsiz ve yanlış besleme yapılması, yavruların gelişimi olumsuz etkileyerek sonraki süreçte yaşam kalitelerini azaltmakta ve yaşam sürelerini kısaltabilmektedir. Köpek yavrularının büyümesinin takibinde, ırka özgü büyüme eğrilerine uygunluk kontrol edilmelidir. Enerji ve besin maddesi eksikliği kadar fazlalığının da sağlık riski oluşturduğu unutulmamalıdır. Irk büyüklüğü ve özelliklerine göre özel olarak hazırlanmış yavru köpek mamaları tercih edilmelidir. Büyüme süreci uygun şekilde tamamlandıktan sonra ergin köpekler için hazırlanmış mamalara geçilmesi önerilmektedir.

 

Büyüme dönemindeki köpekler için pratik besleme ipuçları:

  • Büyüme dönemi için formüle edilmiş, sindirilebilirliği yüksek, enerji ve besin maddeleri bakımından yoğun bir mama tercih edilmelidir.
  • Porsiyon kontrolü ile öğünler halinde besleme yapılmalıdır.
  • İlk 4 – 6 ay günde 3 – 4 öğün besleme yapılmalıdır.
  • Altıncı aydan sonra öğün sayısı azaltılmalıdır.
  • Irkın ortalama büyüme hızını sağlayabilecek düzeyde besleme yapılmalıdır.
  • Hızlı büyüme sağlamak için aşırı beslemeden kaçınılmalıdır.
  • Büyük ve dev ırk köpek yavruları için seçilen mamalarda, enerji ve kalsiyum dengesine dikkat edilmelidir.
  • Düzenli günlük egzersiz sağlanmalıdır.
  • Yeterli ve dengeli olarak formüle edilen mamalara ek olarak besin maddesi takviyeleri kullanılmamalıdır.

  

Kuzu etli, pirinçli ve dengeli içeriğiyle Pronature Daily Growth; yavru ve büyüme dönemindeki küçük ırk köpeklerin gelişiminin en önemli evresinde enerji ve besin maddesi gereksinimlerini yeterli ve dengeli şekilde karşılamaktadır.

 

YAVRU KÖPEĞİN IRKINA GÖRE MAMA SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?

 

Köpek ırkları arasındaki ağırlık farkı çok geniş bir aralıkta yayılım göstermektedir. Örneğin Pomeranian veya Chihuahua gibi ırkların ergin ağırlıkları ortalama 1-3 kg civarındayken, Danua ya da Saint Bernard gibi dev ırkların ağırlıkları 80-90 kg’ı aşabilmektedir. Bu büyük fark doğal olarak davranış özelliklerini, hareket kapasitelerini, aktivite düzeylerini ve tabii ki beslenme gereksinimlerini etkilemektedir. Değişen beslenme gereksinimleri mama seçimini de doğrudan etkilemektedir. Vücut büyüklüklerine göre özel olarak formüle edilen mamaların uygun olmayan yavru köpeklerde kullanılması, en basit olarak gelişme geriliği/fazlalığına neden olabilir. İlerleyen olgularda ise iskelet-kas problemleri, aşırı yağlanma ve yağlanmaya bağlı dolaşım sistemi rahatsızlıkları, alerjik reaksiyonlar, deri ve kıl sağlığında bozulma gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Örnek vermek gerekirse; büyük ve dev ırk köpekler bazı ortopedik hastalıklara kalıtsal olarak daha yatkınken, küçük ırk köpekler ise hipoglisemiye kalıtsal olarak daha yatkındır. Enerji ve kalsiyum dengesi büyük ya da dev ırklara göre ayarlanmamış mamaların bu ırklara verilmesi iskelet sistemi sorunlarına neden olabilirken, enerji yoğunluğu düşük mamaların küçük ırklara verilmesi ise hipoglisemi riskini arttırmaktadır. Bu yüzden köpek ırklarının vücut büyüklükleri ve kalıtsal yatkınlıklarına göre özel olarak formüle edilen mamalar tercih edilmelidir.   

 

YAVRU KÖPEKLERİN GELİŞİMİ İÇİN İHTİYAÇ DUYDUKLARI BESİN MADDELERİ

 

Yavru köpeklerin büyüme süreci, ırk özelliklerine göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 10-16 aydır.

Büyüme döneminde metabolik hız çok yüksektir. Bu yüzden büyüme döneminde tüm beslenme gereksinimlerinin yeterli ve dengeli şekilde sağlandığından emin olunmalıdır. Yavru köpek mamaları hazırlanırken biyolojik değerliliği yüksek, kaliteli ve kolay sindirilebilir protein kaynakları tercih edilmelidir. Kemik, eklem, diş ve iskelet sisteminin gelişiminin uygun olarak sağlanabilmesi için, mamada başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere ihtiyaç duyulan tüm mineraller yeterli ve dengeli olarak bulunmalıdır. Bu bağlamda özellikle kalsiyum ile fosforun oranı hassasiyetle dengelenmeli, aksi halde raşitizm gibi iskelet sorunları yaşanabileceği unutulmamalıdır. Büyüme döneminde kullanılacak mama, tüm vitaminleri eksiksiz şekilde içermelidir. Mamanın enerji düzeyini ve lezzetini arttıran yağlar, aynı zamanda yağ asitlerinin de kaynağıdır. Yavruların deri ve kıl sağlığını, bağışıklık sistemini, görme duyularını, bilişsel özelliklerini ve beyin fonksiyonlarını güçlendiren Omega-3 yağ asitleri yavru köpek mamalarının değişmez bileşenleridir. Ek olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için antioksidan ilavesi yapılması, gelişimi olumlu etkilemektedir. 

 

Orta ve büyük ırkların sağlıklı büyümelerini desteklemek için özel olarak hazırlanan Pronature Daily Growth; kuzu etli, yeterli ve dengeli bir yavru köpek mamasıdır.

 

MAMA İÇERİĞİNİN ÖNEMİ

 

Dostlarımız için özel olarak formüle edilen yavru mamaları, onların büyüme ve gelişme dönemindeki beslenme gereksinimlerini eksiksiz olarak karşılamalıdır. Bu yüzden de içerikleri, doğru beslenmeleri ve sağlıklı birer yetişkin olmaları açısından oldukça önemlidir. Büyüme dönemindeki hızlı metabolik aktiviteyi desteklemek için, yavru mamalarında yeterli ve dengeli besin maddesi bileşimi, yüksek kaliteli ham maddeler kullanılarak sağlanmalıdır. Kullanılacak ham maddeler yanında yem katkı maddeleri de yavru köpeklerin sindirim sistemi özelliklerine uygun olmalıdır. Tüm vücut fonksiyonlarını desteklemek üzere mamaya katılan antioksidanlar gibi yem katkıları doğal ürünlerden oluşturulmalı, yapay içeriklerden uzak durulmalıdır. Yavruların iştahını ve tüketilebilirliğini arttırmak için balıklı, tavuklu, kuzulu ve sığır etli gibi farklı lezzet alternatifleri sunulmalıdır. Yavrular için özel olarak üretilen mamalar, ırkın özelliklerine göre yaklaşık olarak 12 ay kadar kullanılabilirler. Bu mamaların içerikleri, enerji düzeyleri ve besin maddesi bileşimlerinin yetişkin köpek mamalarından oldukça farklı olduğu unutulmamalıdır.

 

Büyüme dönemindeki yavru köpeklerin beslenme gereksinimlerini eksiksiz olarak karşılamak için formüle edilen, içeriğinde enginar, patates ve kuzu eti bulunan Pronature Perfect Growth2 aylıktan başlayarak yetişkin oluncaya kadarki dönemde, orta ve büyük ırk yavru köpeğinizin tüm beslenme gereksinimlerini yeterli ve dengeli olarak karşılayarak sağlıklı bir büyüme periyodu geçirmesine destek sağlamaktadır.

 

YAVRU KÖPEKLERDE YAPILAN BESLENME HATALARI

 

Sadık dostlarımız olan köpeklerin sağlıklı büyümeleri için beslemenin kritik öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Düzgün ve kaliteli beslenmesi, sağlıklı gelişimleri için oldukça önemlidir.

 

  • Yavruların beslenme gereksinimlerinin, yetişkinlere göre oldukça farklı olduğu unutulmamalı ve büyüme dönemi ve ırk özelliklerine özgü mama seçimi yapılmalıdır.
  • Yavrulara gereğinden fazla mama verilmemelidir.
  • Aşırı besleme sonucunda yağlanmanın artacağı ve dostlarımızın obezite, şeker hastalığı ya da iskelet-kas sistemi bozukluklarına yatkın hale geleceği unutulmamalıdır.
  • Fazla besleme gibi yetersiz besleme de gelişmede geriliğe ve sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
  • Yavru hayvanları ev yemekleri ya da evsel artıklarla beslemek ekonomik bir yöntem olarak görülse de, bu tip bir besleme ile sağlıklı bir büyümenin sağlanamayacağı ve uzun vadede sağlık sorunlarına yol açılacağı bilinmelidir.
  • Ev yemeklerinde kullanılan yağ, baharat, salça, sarımsak, soğan ve şeker gibi bileşenler yavru köpekler için uygun değildir. Ek olarak aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler ve işlem görmemiş sakatatlar sindirim sisteminde dönüşümsüz hasarlara neden olabilir.
  • Ev yemekleri ya da artıkları ile beslenen köpeklerin bu tip beslenmeye alışması ilerleyen süreçte bir davranış problemine dönüşebilir.
  • Sonuç olarak, yanlış besleme dostumuzun sağlığını bozacaktır. Sağlığı korumak, hastalığı iyileştirmekten çok daha kolay ve ekonomiktir.

 

Minik dostunuzun beslenme gereksinimlerinin tam karşılanmasını sağlayacak doğru mamayı seçmek için tıklayın!

 

 

Doç. Dr. Eren KUTER

MAKÜ, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.